VIJESTI

Zaključci konferencije “Maskuliniteti, empatija i nenasilje u odgojnim zavodima”

7/12/2023

Konferencija “Maskuliniteti, empatija i  nenasilje u odgojnim zavodima”, održana je danas od 10 do 13 sati u  hotelu DoubleTree by Hilton u Zagrebu. Konferenciji je prisustvovalo više od 50 predstavnika i predstavnica institucija i organizacija civilnog društvo koje rade s mladima u sukobu sa zakonom te drugih stručnjaka_inja.
Konferencija se održala u okviru projekta X-Men – Masculinities, Empathy, Nonviolence,  koji se provodi u Portugalu, Španjolskoj i Hrvatskoj, a usmjeren je na promicanje nenasilnih i  ravnopravnih maskuliniteta te razvoj strategija za prekid ciklusa nasilja, uključujući rodno  uvjetovano nasilje.

Konferencija se posvetila razmatranju i unaprjeđenju pristupa radu s mladima u sukobu sa zakonom, s posebnim naglaskom na teme maskuliniteta, empatije i nenasilja. Program uključivao predstavljanje projekta od strane projektne koordinatorice Elizabete Matković, predstavljanje rezultata istraživanja kojeg su provele prof. dr. sc. Ivana Borić i Andrea Ćosić, mag. paed.soc., s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dosadašnju provedbe projekta I rad u odgojnim zavodima kojeg je predstavio educator Tomislav Jeleković. Zatim je uslijedila panel rasprava na kojoj su sudjelovale Tamara Martinčević ispred Odgojnog zavoda u Turopolju, Marija Miličević ispred Centra za pružanje usluga u zajednici Zagreb – Dugave, Martina Horvat ispred udruge Ambidekster klub, Ines Mindjek ispred udruge Roda – Roditelji u akciji te Tomislav Jeleković u ime organizacije Status M.

Mladi u sukobu sa zakonom često dolaze iz vrlo kompleksnih okruženja, a problem recidivizma kod mladih u sukobu sa zakonom je također jedan vrlo kompleksan problem.  Istraživanja na europskoj, pa i svjetskoj razini pokazuju da u radu s mladima u sukobu sa zakonom rod i rodne norme se često zanemaruju. Imajući u vidu da su mladići disproporcionalno više zastupljeni u odnosu na djevojke, moramo se zapitati što se to događa kod mladića i kakvim maskulinitetima su izloženi te kakvim maskulinitetima teže, a da to pritom znači da čine kaznena djela i prekršaje. Muškarci i mladići, ali i djevojke tijekom odrastanja usvajaju niz rodno uvjetovanih odgovora na društveno okruženje. Kada govorimo o maskulinitetima, bitno je spomenuti kako mladići i muškarci često koriste ljutnju, hostilnost i agresiju kako bi uklonili iskustvo ranjivih emocija kao što su strah, tuga i sram.
Unatoč tome što institucije i organizacije civilnog društva ulažu u mlade te razvijaju programe koji bi doprinijeli mladima na njihovom putu, uviđeno je kako ti napori cesto nisu dovoljni.

Slijedom navedenog sudionici i sudionice konferencije donijeli su iduće zaključke:

  • Nužno je ulagati u opću prevenciju, počevši u školama.
  • U prevenciji, ali i pri prvoj intervenciji izostaje koordinacija više sustava (socijalne skrbi, obrazovanja i zdravstva). To bi osiguralo holistički pristup mladima,omogućujući pravovremenu podršku u prevenciji i intervenciji.
  • Bitno je raditi u zajednici te osigurati uvjete za vraćanje mladih u zajednicu, što bi uključivalo program reintegracije i mentorstva koji bi podržali prijelaz mladih i prilagodbu na život izvan odgojnih zavoda.
  • Na državnoj razini bitno je prepoznati važnost ulaganja u rad s često zanemarenom populacijom mladih, što podrazumijeva ulaganje u edukativne programe, razvoj psiho-socijalne podrške i dodatno zapošljavanje i educiranje stručnog kadra koje je ključno za pružanje kvalitetne podrške.
  • Neophodno je promicati aktivnu suradnju između institucija i organizacija civilnog društva. Takva partnerstva omogućuju integrirani pristup podrške mladima, pružajući im širu paletu resursa i programa.
  • Važno je naglasiti potrebu za cjelovitim pristupom mladima u sukobu sa zakonom. To podrazumijeva uzimanje u obzir njihova materijalnog, socijalnog i psihofizičkog statusa.